Saturday, April 26, 2014

Helmet for Kids

Helmet untuk kanak-kanak (warna biru)
Dipakaikan oleh ayah
Seronok Fateh dapat pakai helmet, muat-muat aja.

Didikan dari rumah. Belajar ciri2 keselamatan semasa bermain, walau menaiki kereta mainan di dalam rumah. 

Berlakon. "Pon, pon.. Saya nak lalu..."

Available color : Blue, Red, Purple

Thursday, April 24, 2014

Mini Laptop Hijayyah

BismillahirRahmanirRahim


Seringkali anak kecil kita mahu bersama dan meniru perlakuan kita, orang dewasa signifikan dalam hidupnya kan? Kita sering 'bekerja' dengan PC mahukan laptop peribadi, dan mereka menyaksikan dengan amat tajam mata dan hatinya.

Ramai yang mencari-cari alternatif gadjet untuk si kecil, yang masih peringkat 'penerokaan', belum lagi betul-betul mahir untuk menggunakan alatan canggih kita ni dengan baik dan berhemah.

Laptop mainan kanak-kanak ada banyak di pasaran.Yang ni saya pilih khusus untuk 'maid' rakan yang mahukan laptop lebih kecil dari Teacher Laptop Fateh yang besar tu. Sebab nak naik kapal terbang pulang ke Indon, tidak mahu besar-besar berat, katanya ^_^.

Sambil belikan tu, saya beli extra untuk sesiapa juga yang mungkin berminat nanti. Ia sangat comel, anak boleh buka sendiri (Teacher Laptop kita kena tolong bukakan), dan tulisan huruf hijayyah sangat jelas. Macam yang lain juga, sebutannya bunyi macam kartun sedikit. Juga boleh mengeja nama benda untuk permulaan huruf Alif sampai Ya. Biasa anak-anak ni suka tekan-tekan, kan. So peranan kita la nak melayan dan mengatur 'picit2' dia tu kepada sesi pembelajaran yang amat singkat, namun amat bermakna.

Contoh: "Fateh, mana satu huruf Ya?" Biar anak cari. Bila dapat dan betul, pujilah ia guna teknik nabi (beserta impak).

Cth: "Waa ... Betul, makin cekap, lepas ni dapat kenal huruf lagi". 

Buat dalam 3 huruf sahaja pun dah memadai, kerana tempoh masa perhatian kanak-kanak memang amat singkat.

Berminat, boleh PM ya, harga amat berbaloi !

*Oh ya, besar nya sebesar satu tapak tangan orang dewasa (kita), sesuai dengan jari jemari si kecil.

*Biasa memang untuk 3 tahun ke atas, namun boleh aja untuk bayi, dan toddler anda :)

Rupa penuh mini laptop hijayyah
Rupa dari luar
Rupa keypad dan function
Rupa skrin
Rupa kotak dari luar

Video Fateh dengan aktiviti game ringkas ini:


video


Sunday, April 20, 2014

Punching Bag for Kids

BismillahirRahmanirRahim
Inilah rupa Punching Bag nya
Melepaskan energi dengan menumbuk punching bag adalah satu aktiviti sihat untuk kanak2, terutamanya lelaki (namun perempuan pun sangat boleh, jika sesuai).

Mengapa punching bag? Kerana ia lembut, padat dan jauh lebih selamat dari alat lain (bantal juga adalah Okay, ya). Tiada bunyi bising, dan tenaga dari badan si kecil akan mengalir keluar dengan selamatnya.

Untuk anak kecil usia 5 ke atas, fungsi punching bag macam boxing style (tinju) boleh dipraktikkan. Ibu atau bapa boleh pegangkan bahagian atas punching bag itu manakala anak boleh menumbuknya setelah memasukkan sarung tangan itu. Pastikan pegangan bahagian atas itu kukuh dan kekal (limitkan bergerak). (*Nak tmbah fokus, ajak mereka counting 1-10, then ulang semula 1-10 (untuk latihan fokus dan limit).

Kaedah dua, untuk anak kecil seawal 2 tahun, boleh gantungkan dengan tali di mana2 bahagian rumah, dan si kecil boleh ke punching bag bila-bila masa mereka rasakan perlu, untuk menumbuk (tanpa glove, sebab glove tidak muat untuk mereka). 

Beritahu mereka, bila rasa ada banyak tenaga, atau rasa geram, marah, mari kita tumbuk beg ini. Pastikan tumbukan kena ke bag tergantung ini. Walau ia melantun dan berpusing, pabila terkena kepala si kecil, mereka tidak akan tercedera, malah lebih tahu untuk peka kepada bahaya.

Ingin beli? Harga berbaloi, tidak perlu mencari jauh, punching bag mana yg sesuai ya.. Sebab si kecil Fateh pun dah laksanakan aktiviti sihat ini, hihi.

*Tapi saya dah beli lama dahulu, semasa usia dia 1 thn lebih, sebagai persediaan untuk dia, sebab saya tahu, saya akan menghadapi saat energi dia tinggi dan release dengan badan / tingkahlaku lebih spontan, kerana mereka tidak mampu meluahkan dengan perkataan. Tapi sebab utama saya sorokkan adalah kerana coraknya saya kurang selesa (ikon program TV: Ben 10). Tapi saya perhatikan walaupun kerusi kecilnya juga corak Ben 10, dia tak perasan akan kartun itu, begitu juga punching bag nya itu (buat masa ni la). Alhamdulillah...

*Sekarang otak kanan kuat, dan ekspresikan emosi dirimu berlangsung dlm 1.6-3 thn. Tapi saya baru mula perkenalkan kepada dia baru-baru ini masa dia 2 thn 1 bulan. Nnt saya upload video dia semasa sedang menumbuk hingga lega itu ya.

Saiz bila budak 2thn 2bln pegang
Kadangkala dalam kereta, beg ni jadi penapak lengan semasa menyusu, sebab selesa, padat, lembut... ^_^
Rupa fokus anakanda selepas menumbuk.
Perhatikan dari mana ia berpunca (analytikal skillnya sedang menjalankan fungsi ^_^)
Menumbuk - lepas (tengok bag itu)

Video Fateh menumbuk:

video


Okay, jika mahu, whatsap ya.

Maklumat:

Corak yang ada        : Angry Bird
Bil. Item Available    : 6 (status dari masa ke semasa di ruangan komen)

Thursday, April 10, 2014

KAMI (Us)

BismillahirRahmanirRahim


Kami adalah Khalifah Allah, berniat merakamkan segala pendidikan bermakna untuk anakanda KAMI, bagi rujukan dan peringatan diri dan sesiapa yang mungkin mencari sesuatu daripadanya.

Kami senantiasa mahu belajar, akan ilmu keibubapaan yang haq. Berdoa kepada Ilahi agar apa yang kami laksanakan adalah yang terbaik yang mampu kami lakukan demi generasi penerus dunia Islam ke hadapan. Segala yang dikongsikan adalah serba sedikit penulisan yang dilakukan di dalam FB peribadi saya sebelum ini dan ke hadapan khusus di dalam blog ini. 

Didoakan agar sedikit perkongsian di dalam ini memberi manfaat kepada para ibubapa yang lain, malah membuatkan kami terus berusaha yang terbaik, muhasabah diri dan menilai serta menambahbaik akan diri kami. Amin. 

Ya Allah, Kau mudahkan usahaku menulis catatan di dalam blog ini dengan niat tidak lain dari memperoleh keredhaanMu dunia dan akhirat. Dan Kau mudahkan segala usaha ibubapa lain untuk mempraktikkan ilmu yang haq juga demi matlamat yang sama dengan kami juga.

Blog:

www.maznahibrahimscorner.blogspot.com